2015. sze 07.

Amiért moziba mész: 6+1 film amire érdemes lesz jegyet venni

írta: nfrequency
Amiért moziba mész: 6+1 film amire érdemes lesz jegyet venni

movie-theatre_1.jpg

Moziba járni jó dolog. Egyrészt a nosztalgiafaktor miatt. Mivel sokunknak meghatározó élmény gyerekkorából a mozi, ez volt az első igazi varázslat a karácsony és a mikulás mellett. Ezek az élmények kitörölhetetlenek és pont ezért a csoda máig működik. Újra kicsit fiatalok leszünk, egy kicsit újra hiszünk a hihetetlenben. Másrészt mert kirángat a mindennapokból, teljesen elszigetel a külvilágtól és erre kevés dolog képes, ami nem káros az egészségre.

Moziba járni nem mindig jó dolog, köszönhetően az eszeveszett jegyáraknak. Persze van egy olyan érzésem, hogy a döglődő mozik fennmaradása érdekében ez közel elengedhetetlen, de azért röhej, hogy van olyan budai plázamozi, ami a mostanra elfogadott 1800 körüli árat is fellőtte 2000 fölé. Valahol kár ezen lamentálni, hiszen ez kicsit olyan mint a videojáték: drága hobbi. Aki odavan az audiovizuális termékekért annak tudatosan gyűjtenie, elkülönítenie kell a pénzt és azért valljuk be ez nem zsákbamacska, jobb esetben azt kapjuk amiért fizettünk . Aztán ott van a csodálatos internet ami lehetőséget biztosít arra, hogy a vékonyabb pénztárcájú emberek se maradjanak ki a jóból. Csökkentett minőségben, de AAA filmeket is nézhetünk tévén és a közösségi és egyéb online szolgáltatások nélkül is lehet játszani. Talán ehhez kéne annyi érettség, hogy aki így tesz, az csöndben örüljön neki, de kérkedni azért nem kéne vele. A "minek mész te moziba, mikor már három hete megnéztük otthon a kamerásat" megjegyzésektől falra tudok mászni, de a háromszázezres pécével hasító vérpistike sem különb, aki a fórumokon toporzékol, hogy "miért nincs már crack" és "mekkora buziság, hogy nem megy a multiplayer". Illetve a filmekhez visszakanyarodva, imádom a "mikor lesz már magyar felirat, bassza meg a készítő, hogy ilyen lassan halad" a kedvencem. Na de ne menjünk el warez témába, mert az egy feneketlen kút és nehéz belőle kikecmeregni.

Moziba járni jó dolog, ha nem mész bele tönkre és ha a mozinéző közönség képes civilizált ember módjára viselkedni és akkor itt megint álljunk meg egy kicsit.
Soha nem fért a fejembe, hogy ha valaki kifizeti a jegyet, megveszi még kétezer forintért a kukoricát, nachost, kólát, miegymást, miért nem képes azt a két órát, úgy eltölteni a moziban, ahogy azt illene. Van is erre pár archetípusom: 

A filmesztéta
Vannak azok a végtelenül tájékozott és hozzáértő okosok, akik valamiért feltétlenül szükségét érzik, hogy live blogolják a vetítést. Az esetek többségében, előre elolvassák az összes triviát, olvasták mástól, hogy mi miért rossz a filmben és hajtja őket egy belső kényszer, hogy ezt megossza a mozival. Volt, hogy én is estem már hasonló hibába, ezért csak finoman üzennék: Baromira nem érdekel senkit, hogy mennyire tájékozott az illető. Akit ez érdekel, maga is utána nézett, akit meg nem, ugyan had élje le az életét ezek nélkül az életmentő infók nélkül. Köszi.

Nincs pénzünk bébiszitterre csak mozijegyre
A tizenhatos karika a film mellé biggyesztve nem igen tántorít el egyeseket, hogy a három-négy éves gyerekével üljön be a moziba aki aztán végigbömböli az egész előadást. Az első beszólások után, ezek a tagok általában - érdekes, de simán lehet általánosítani ezügyben - egy "mivanmivanmivan" érvrendszerrel vágnak vissza, de egy tíz perc után maguktól kimennek. Ezt soha nem értettem és remélem nem is kell jobban belemenni. Elég egyértelmű, mi ezzel a probléma. 
Ehhez egy rövid saját élmény: A Rémálom az Elm utcában remake éjféli premierjére engedtek be vagy két-tucat tizenhárom éves nézőt akik félelmükben röhögték végig az egész filmet. Ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy a jegyeladó miért engedi be a korhatár alattiakat. Hülye kérdés, mindenki tudja a választ.

Beszari vagyok de nagyon szerelmes
Voltam én is tini, valahol meg tudom érteni a következő szitut, de most már vagyok olyan öreg és cinikus, hogy nem akarom. Szóval, adott a kedves fiatal pár, akik a műfényben ülnek párás szemekkel a sajtburger felett és egy árva szót nem mernek egymáshoz szólni. Szerelmesek, meg vannak illetődve, nagyon cukik. 
Aztán bemennek a moziba, villany leó és a kedves pár, egycsapásra a filmet meggyilkoló rettenetté alakul át. Hirtelen megbátorodnak és ott kezdenek el évődni a sötétben, jobbnál-jobb témák jutnak eszükbe, röhögcsélnek és a legdurvább dráma közepén kezdik el latolgatni, hogy lemenjenek-e hekkezni a Sanyikáékhoz a dunakanyarhoz, hiszen ott ismerkedtek meg pont hét napja és hát itt lenne az ideje a jubileumi randevúnak. Mint írtam, szép a szerelem, de a villanyt a gyerekszobában is magatokra tudjátok kapcsolni, nem kell ahhoz egy egész moziterem.

Félek a filmtől ezért magamban beszélek
Na jó, asszem ez az aranyosabb kiadású troll. Talán tényleg nem tehet róla, de egy idő után már nagyon nem vicces. Ő az aki hangosan feljajdul, instruálja a főhőst, hogy hova ne menjen, mit csináljon. Vagy csak sértődötten bedobja a csalfa pasi arcába egy romantikus film alatt, hogy "hazudsz te szemét". Itt talán jó volna tudatosítani az illetőben, hogy nem otthon ül a pamlagon, egy vödör jégkrémmel az ölében. Igazság szerint, velem ez egyszer fordult elő ami meg is maradt. IMAX-be vittük apámékat valami természetfilmre, hogy lássanak csodát - teszem hozzá, apám az ötödik percben vette le a 3D szemüveget, hogy őt az bizony zavarja és egyébként is lát így is mindent - na ott ült mellettem egy nő, aki folyamatosan egyik ámulatból a másikba esett, hangosan ujjongott, sóhajtozott. Elég zavaró volt, de mint mondtam ez talán az elfogadhatóbb problémák közé tartozik.

Na de.
Semmi sem egyszerű az életben és azért mégsem a bányászélet nehézségeit taglaltuk, hanem moziról van szó, ami alapvetően egy baromi jó találmány és moziba járni igenis jó dolog
Jöjjön a 6+1 mozi előzetes amire érdemes lehet beülni a moziba.


SICARIO
sicario-2015-official-movie.jpgKőkemény zsaru film, idealista FBI ügynökkel, könyörtelen bérgyilkossal, megagonosz kartellel. Ahogy nézem a dráma és az akció között félúton.  és a Prisoners rendezője. Jó lesz ez.

 

 

CRIMSON PEAKmaxresdefault_7.jpg

  újabb borzongatós filmje. Szerelmi háromszöggel, szellemekkel, elátkozott kastéllyal, olyan népszerű színészekkel mint,  (akit az előzetesben végig Brad Pittnek hittem) és . Ennél a filmnél könnyű dönteni. Ha szereted a del Toro filmeket akkor megnézed, ha annyira nem érdekel, akkor ne törődj vele. Ha egy del Torót láttál, láttad az összeset (bocs).

 

 CONCUSSION
concussion-movie-poster.jpg
Egy kicsit szemét leszek most, de szerintem már az előzetesben használt betűtípus alapján is ki lehet találni, hogy melyik filmet gyártották az Oscarra. Van ezzel baj? Nincs. Főleg ha olyan filmről van szó mint a Concussion.
Will Smith megint drámai szerepben, ami valljuk meg elég jól áll neki, vegyük csak a The Pursuit of Happyness című filmjét. Most egy igaz történeten alapuló darabban alakít egy orvost, aki felfedezte a CTE-t (magyarul: krónikus traumatikus enkefalopátia) ami az idegrendszer idegi károsodása érthetőbben megfogalmazva és visszavezethető az amerikai foci durvaságára de a jéghokinál ugyanúgy megfigyelhető. 
Nem jó dolog ha emberek izomból fejjel egymásnak mennek na.
A szituáció érdekessége, hogy maga a betegség nagyon komoly, viszont az amcsi fociban hatalmas pénz van. Na ez az amikor a kis ember neki megy a világnak. Érdekesnek tűnik a témaválasztás, a színészekkel nem lesz baj. Várjuk szeretettel.

 

 

SPOTLIGHT

spotlight_poster_01_a.jpg

Valódi történetek továbbra is. Nagyon súlyos kérdéseket mutat be a film. A Boston Globe újságírói támadták be nagyon keményen a katolikus egyházat, egy nyilvánosságra került gyerekmolesztálási ügyből kifolyólag. Fontos tudni, hogy 2003-ban, az eset idején, az egyház a végletekig tagadott minden hasonló gyanú kapcsán és többek között ennek az újságírói oknyomozásnak köszönhetően tartunk ma ott, hogy az ENSZ gyermekjogi bizottsága végre rászállt a Vatikánra.
A film borítékolhatóan erős lesz. A főszerepben: , két személyes kedvencvem:  és , illetve a megint reflektorfényben úszó .

 

THE DANISH GIRL

ut_hkthath4eww8x4xmdoxoja4mtsign.jpg

Nincs is jobb a hétfői depressziónál, maradunk a valós alapokon nyugvó drámáknál. 
 volt már középkori építészpalánta, intergalaktikus despota, eljátszotta Steven Hawkingot, talán transzformersz még nem volt, de ha ez változik, ő lesz az első aki Oscar-t kaphat Optimus Prime megformálásáért. A srác zseni mondjuk ki.
A Danish Girl szintén kényes témához nyúl: 1920, Koppenhága. Egy dán művészházaspár férfi tagja ráébred, hogy ő ugyan férfinek született, de lélekben nőnek érzi magát. Ismerős történet nem? Igen ám, de 1920-ban még kevésbé volt az. A történetben szereplő férj, Einar Wegener az első transzgender személy akin műtéti beavatkozással próbáltak segíteni, hogy azzá válhasson akinek érzi magát. A film leginkább arra fekteti a hangsúlyt, hogy miként hat ez a házaspár életére a későbbiekben, bemutatja a társadalmi reakciókat és talán azért lehet érdekes a történet, mert egy olyan szituációval foglalkozik, amivel kapcsolatban még maga Einar Wegener is teljesen tanácstalan, hiszen előtte még nincs semmilyen példa egy ilyen átalakulás kapcsán. 
Igen, Oscar film ez is, de ha csak a múlt évi termést nézzük akkor nincs miért aggódni. Mostanában ezeket a filmeket a mozi nézőnek is készítik, nem csak az akadémiának mint régebben.

 

 

MACBETH

macbeth-2015-poster-image.jpg

 Na már most, ha a szépirodalom képbe kerül a filmek a világában, a készítők hajlamosak megbolondulni és nekiállnak művészkedni, nyomasztani. Szarnak a nézőre, az feszengjen csak a mozivászon előtt három kínos órán keresztül, miközben jobb színészek néznek a semmibe minden negyedik snittben. Hogy a Macbeth máshogy fogja-e csinálni, majd meglátjuk. A kor és a téma miatt várós, plusz az a  rendezi a filmet, aki majd az Assassin's Creedet is hozza nekünk, ráadásul ugyanúgy  főszereplésével, szóval előnézhetjük, hogy mit tudnak ketten összehozni.

 

THE WITCH

248704.jpg

R besorolású boszorkányos, ördögűzős film a sötét középkorból. Az előzetesben repkednek a feliratok, miszerint ilyen durvát még soha senki nem látott és úgy általában nem is kéne ilyeneket moziban mutogatni, ellenben a rövid videóban semmi igazán félelmetes nincs. Talán ezért várom a darabot, mert valószínűleg nem a jump scare-ekre épül, hanem inkább a történet drámaiságától lesz kemény. Legyen így. A téma választást nagyon szeretem, ne rontsák el és akkor örülhetünk.

 

 

 

A nap kérdése: Miért 6+1? Azért mert eredetileg a The Last Witch Hunter című film lett volna a +1, ami biztos hogy szar lesz, de Vin Diesel nekem az igazi guilty pleasure, szóval be akartam rakni a listába, de aztán szembejött velem ez a másik boszorkányos film, a cím meg maradt és kész. 

Tudjátok mit? Itt az Utolsó boszorkányvadász is, nehogy már lemaradjatok róla. Nézzétek a jó oldalát: játszhatná benne a főszerepet Nicolas Cage is...

 

Szólj hozzá

ajánló előzetes film mozi