2013. aug 03.

TIME OF DEATH

írta: nfrequency
TIME OF DEATH

Ezen a címen indít, egy hat részes dokumentumsorozatot  a Showtime kábelcsatorna. Maga a témaválasztás adhat okot némi szemöldökráncolásra. A Time of Death ugyanis, haldokló emberek utolsó napjait követi végig. Hangsúlyozom ez nem megrendezett mozi, hanem a valóság dokumentálása.

A kérdés adott: van-e erre szükség? A cink.hu-n máris megjelent az első - egyébként vélhetően jó szándékú - komment miszerint: "Kemény lesz, de épp itt az ideje ledönteni az elmúlás körüli tabukat."

Félreértés ne essék, tisztában vagyok milyen évet írunk és nem is vagyok olyan álszent vagy prűd, hogy műfelháborodottan rázzam az öklöm az ég felé. Ellenben úgy gondolom, hogy a halál körül semmiféle tabu nincsen, egyszerűen csak egy személyes dolog, amit mindenkinek joga úgy megélni ahogy a szíve diktálja. Innentől kezdve ebből műsort készíteni, egy elég faramuci dolog.

A néző szempontjából ez egy érdekes téma, ezt nem tagadom és nem is ítélem el azt aki követni fogja a műsort. Én valószínűleg azért nem fogom nézni, mert egyszerűen nem érdekel mások agonizálása. Persze más kérdés, hogy a Showtime nem egy három napos amatőr sufnitévé, hanem az USA vezető kábelcsatornái közül az egyik. Olyan sorozatok fűződnek hozzájuk mint a Californication, Homeland, Dexter vagy éppen az egyik mostani favoritom a Ray Donovan. Tehát biztosra vehető, hogy nem valami gagyi, bulvárszagú botrányműsort pakolnak képernyőre. Lesz benne komolyan felépített történet, jellemfejlődés, tanulságlevonás..stb. Azt ugyanis senki ne higgye el, hogy a szerkesztők nem fognak ebbe tudatosan belenyúlni, főleg hogy limitált idejük van az újraforgatásra, ugye.

A lényeg, hogy bár többen örülnek, hogy akkor ez majd kicsit változtat a halál fogalmának megítélésén, én úgy gondolom, hogy ez ugyanúgy egy termék mint a Coca-Cola, ahol csak egy eszköz maga a halál témaköre. Akik ezt nézik, azokat egyszerűen hajtja a kíváncsiság és ebben szerintem nincs az égvilágon semmi elítélendő

Egyébként úgy tudom, hogy csupán egy hat részes sorozatról van szó, ami valamikor ősszel érkezik, hozzánk természetesen soha. Szerintem a világban, pláne Magyarországon ennek semmilyen visszhangja nem lesz, főleg hogy kis kutakodás után bárki találhat vagy kéttucat sokkal durvább doku-realityt ha akar. 

Számomra is teljesen érdektelen ez a bejelentés. Ami miatt mégis akartam róla írni, annak a legutóbbi The Killing sorozat epizód az oka.

FIGYELEM INNENTŐL SPOILER VESZÉLY A KILLING KAPCSÁN!!

A Killing, az AMC csatorna szerializállt, borongós hangulatú, lelkileg néhol igen megterhelő de mindenképpen zseniális nyomozós sorozata. Ha végét ér a harmadik évad majd írok róla valami hosszabbat de most maradjunk a tegnapi résznél - nekem tegnapi, mert akkor láttam, mielőtt valaki a szívéhez kap, hogy nem is akkor vetítették.


A történet jelenleg nem lényeges. Ami fontos, az ennek a tizedik résznek az utolsó 3-4 perce. Itt végigkísérjük valakinek a kivégzését a halálsoron. A dolog érdekessége, a naturális kivitelezésben rejlett. Nem volt mindenféle megható bevágás, visszaemlékezés, egyéb hangulatvadász elem. Maga a cselekmény dominált, szavak, párbeszédek nélkül. Minden lépésnek súlya volt, minden sóhaj, minden hang dramaturgiai értékkel, üzenettel bírt. Nagyon ritka megoldás, amikor nem használnak semmilyen kiegészítő elemet ahhoz, hogy érzelmet csiholjanak ki a nézőből. Nem is könnyű, illet ritkán tudják a készítők jól használni. Jelen esetben a történések meghittsége miatt lett nagyon élő a végkifejlet, ami jelen esetben maga volt a halál

Bennem a stáblista alatt az a kérdés merült fel rögtön, hogy szükség van-e erre. Természetesen, a válasz igen. Amíg vannak olyan tehetséges rendezők, akik képesek ilyen letisztult eszközökkel dolgozni, ezt csak üdvözölni lehet, még akkor is ha egy ennyire nehéz témát épít fel.

Nem egy egyedi eset ilyet látni a tévében vagy mozivásznon. Mondjuk nekem ehhez hasonló "élményem" talán a Táncos a sötétben című film végén volt. 

Ha mindenképpen valahova ki kell vezetnem ezt a gondolatmenetet, akkor úgy vonnám le a tanulságot, hogy komoly témákhoz, csak alázattal és megfelelő tehetséggel, szakértelemmel érdemes csak nyúlni. Valahogy úgy mint a fent taglalt The Killing epizód végén. Volt üzenete a történet szempontjából is és a halál misztériumát is képes volt meghagyni egy intim fogalomnak, még úgy is hogy egyébként egy erőszakos kivégzést láttunk. Ettől vált az egész hibátlanná.

Nem szeretném magam gyakran hasonló élményekkel szórakoztatni, de mind megvalósításában, mind üzenetében ezt sokkal emberibbnek tartottam, mint azt, hogy létező beteg haldoklókból hogyan lesz majd termék mire meghalnak. 

a képet a sorozaguru.info oldalról loptam
Szólj hozzá