2014. jún 20.

Nincs Trónok harca? Nézzen boszorkányokat!

írta: nfrequency
Nincs Trónok harca? Nézzen boszorkányokat!

the-witches-of-eastwick-3.jpg

Na nem az Eastwick-i boszorkányokat, hanem 3 új sorozatot amik visszahozzák a hiánypótló boszis műfajt a mindennapjainkba. A Bűbájos boszorkák óta, talán az egyetlen hasonló alkotás az American Horror Story kínosan unalmas harmadik évada volt. Tény hogy hangvételében különbözött a kettő, de a téma kapcsán hirtelen nem ugrik be több darab.

Akkor majd most!

Ha eddig hiányoztak a vasorrú bábák az életünkből, nem kell tovább szorongani hiszen lesz mit nézni. Itt van nekünk rögtön a WGN America álltal készített Salem, ami eddig hozza a kötelezőt: Jónő boszorkány, öreg boszorkány, szakállas kardos dalia, ördögűzők, papok, döglött állatok, kosz, erdő, szex, vér, elmaradhatatlan Marilyn Manson nyekegés a főcím alatt. Amit talán fontos tudni, hogy nem egy poénkodós darabról van szó. Nem mondanám kőkemény horrornak sem, de igyekszik "autentikusan" bemutatni, milyen lehetett a sötét középkor, milyen lehetett Salem. A szereplőgárdából kiemelném Seth Gabel nevét akit a Fringe és Dirty Sexy Money rajongói jól ismerhetnek már. Az első évad vége felé járunk, 2-3 rész van még hátra a fináléig, előzetesünk is van hozzá, tessék:

Ugorjunk rögtön a második szipirtyós sorozatunkra, amit könnyebb bemutatni, hiszen egy sötétebb tónusú Bűbájos Boszik és a True Blood keverékének tűnik. Ebből hamar levonható a következtetés, hogy némileg könnyedebb talán a tálalás - amire egyébként pont a pilot cáfol rá rögtön - de a legfontosabb, hogy van a sorozatnak egy egyedi stílusa amit az egész évadban meg tud őrizni. A cím Witches of East End és már a második etap is úton van, tehát itt senkinek sem kell kaszától rettegnie, ha beleszeret a sorozatba az első felvonás részei alatt.

Itt is van előzetesünk, a dj pultnál ismét Marilyn Manson személyesen:

Az utolsó ajánlóval kapcsolatban két remek hírem is van. Egyrészt nyomokban sem tartalmas Marilyn Mansont és ha mostanra a falat kaparnánk a banyáktól, mindenki fellélegezhet: A Penny Dreadful-ban ha minden igaz akkor csak egy boszorkány van és egyelőre róla sem tudjuk, hogy pontosan micsoda. De mivel átlát időn-téren, néha fehérbe mennek át a szemei és vonaglik össze-vissza, kártyából jósol, állandóan misztikusan fancsali pofákat vág, maradhatunk abban, hogy az alkotás bele illik a sorba. Főleg azért, mert a zsáner szerelmesei itt is megtalálhatják a számításukat, ahogyan a Salem kapcsán is. 
Míg a Salem a középkorban, a Witches of East End a jelenben, addig a Penny a viktoriánus korba kalauzol el minket. Első blikkre kicsit zavarosnak tűnhet a történet vezetés, mert a főszál valahol a harmadik-negyedik rész környékén kezd körvonalazódni, addig meg kapunk az arcunkba mindent amit a korszak jellemző és klasszikus horror történeteiben már ezerszer olvashattunk. A helyszín London (mi más?), van nekünk Hasfelmetsző Jack-ünk (ki más?), Dr. Frankeinstein a kis teremtményével, vámpírok, rejtélyes farkasember(szerű) mészárszék, tüdőbaj, Dorian Gray, Dr. Van Helsing és még sokan mások.

A leírtakból kiindulva kár pánikolni, ha másnak is A szövetség című förtelmes mozi ugrott be akkor gyorsan felejtse is el. Josh Harnett, Eva Green, Timothy Dalton gondoskodik róla, hogy a nagy kliséhalmaz ellenére remekül szórakozzunk a képernyők előtt. Kellően komolyan veszi magát a darab és a kusza esemény és szereplő halmozás mellett is nekem az egyik nagy meglepetése az idei kábeles felhozatalnak. 

Hogy könnyebb legyen dönteni ehhez van előzetesünk:

Szólj hozzá