2015. sze 05.

Élet a Gyűrűk Ura után

írta: nfrequency
Élet a Gyűrűk Ura után

rpg.jpg

Jó hír a szerepjáték és fantasy rajongók számára. A Warner, hosszú huzavona után megegyezett a Hasbróval a Dungeons & Dragons jogairól és már semmi nem akadályozhatja meg őket, hogy kirángassák a fantasy műfajt a Gyűrűk Ura rabigája alól. Persze remek filmek voltak ezek, de köszi, most már jöhetne valami más.

Jó pár éve fut a gyerekkorom újrahasznosítása, de amíg ez a képregényekre és a legjobb fantasy és sci-fi regényekre vonatkozik, nincs ellenemre. Most, hogy kimaxolták Tolkien munkásságát - és ne, a Szilmarilokhoz inkább ne nyúljanak ha lehet - a filmkészítők igyekeznek valami vérfrissítést vinni a kardos sárkányos zsánerbe. A Seventh Son és hasonló elvetélt próbálkozások után, úgy néz ki itt is ugyanazt a bevett módszert választják, mint a képregény filmek tekintetében. Egy sokmilliós rajongóbázissal rendelkező brandre építenek. Ezeknek a bejáratott pénznyomdáknak van annyi előnye, hogy talán volt olyan éra amikor valódi értéket állítottak elő. A Dungeons & Dragons pont ilyen. A TSR, illetve ma már a Wizards of the Coast nevű kiadó felelős a világot elárasztó szerepjátékos könyvek, bábuk, mindenféle vackok nagy részéért. Persze ezzel semmi baj nincsen, a szerepjáték egy baromi jó dolog, sajnos az ehhez gyártott regénynek nevezett PR termékek magas százalékban már nem képviselik ugyanazt a színvonalat, amit a szerepjáték születésének idejében. Na de ne temessük rögtön az egész szubkultúrát. Egyrészt ma is születnek remek alkotások, az egész fantasy zsáner él is virágzik. A sci-firől ne is beszéljünk. Csak nézzük meg mennyi filmet kaptunk a kategóriában az elmúlt években és vessük össze azzal mi volt mondjuk tíz éve.thecompanions_2560x1600.jpgNa de a Warner se hülye. Az első hírek alapján nem máshoz nyúlnak hozzá, mint a D&D egyik legmenőbb világához, a Forgotten Realms-hez. Ha már népszerű világ, akkor elég nehéz elvonatkoztatni a legismertebb regénysorozattól. Drizzt Do' Urden sötét-elf kalandjait felvonultató végtelenített könyvsorozat, jó régen megvette kilóra a fantasy rajongókat és a Warnernek állítólag kész forgatókönyve is van az első Forgotten Realms mozihoz amit David Leslie Johnson tollából ered. Ez mondjuk nem túl jó hír, mert a faszi elég vacak dolgokat írt eddig, de talán majd most.

Sajnos R. A. Salvatore leghíresebb karakteréről egy szó sem esett - én is csak reménykedem benne - de nehéz lenne másra gondolni, ha elhangzott a Forgotten Realms neve. Nagyon kezdeti szakaszban van a film. A forgatókönyv létezése és a D&D jogok elrendezése mellett semmi konkrétum nincs, de vágyakozni azért lehet nem? Aztán az is lehet, hogy addig amíg várakozunk valaki csinál egy istentelenül jó Dragonlance (magyarul: Sárkánydárda Krónikák) filmet és onnantól én megleszek egész életemre.

 

Szólj hozzá

film mozi fantasy szerepjáték warner dungeons and dragons r. a. salvatore