2015. okt 30.

Ezeket nézed Halloweenkor: 7+1 horror film

írta: nfrequency
Ezeket nézed Halloweenkor: 7+1 horror film

halloween-horror-wallpaper-03.jpg
Nyakunkon a szellemek, boszik és démonok ünnepe. Anno a kelta nép még embereket áldozott ezen a vidám napon , de szerintem mi elégedjünk meg a tökfaragással ami mellé összeállítottam nektek, egy az estéhez passzoló listát, tele remek horror filmekkel, amiktől garantáltan kihagy pár ütemet a kis szívetek.

The Conjuring
A Démonok között olyan gyönyörűen köhögi vissza az összes létező szellemes/megszállós klisét, hogy öröm nézni. Ebből kiindulva akár kukázhatná is rögtön az egyszeri horror rajongó, de szerintem elég nagy hiba volna, ugyanis a film működik. Nem véletlen, hogy a kis költségvetésű darab tripla A-s bevételeket hozott a moziban, köszönhetően a remek rendezésnek, a kiváló színészi teljesítménynek és a film végéig fenntartott feszültségnek. Farmiga hozza a tőle elvárt színvonalat és ad egy olyan plusz drámaiságot a történethez ami miatt mindenképpen kiemelkedik a darab a zsánerből. Nem a lista legjobbja, de én semmiképpen nem hagynám ki.


 

Oculus
Na ez az a film, ami nem feltétlenül a rendezés vagy a színészi játék miatt került be a sorba, hanem leginkább az alapötletnek köszönhetően. Adott egy elátkozott tükör, ami elég ronda dolgokat művelt a főszereplőkkel még gyerekkorukban. A srácok visszatérnek, hogy bosszút álljanak a régmúlt szörnyűségeiért, de kérdés, hogy kibírják-e épp ésszel a tükör által sugárzott rémképeket, alternatív valóságképeket. Végig izgalmas, a jumpscare-ek betalálnak és a "mivanbazmeg?" faktor is működik. Nálam fontos szempont egy horrornál, hogy izgalmas és érdekes legyen a sztori. Itt van az is. 

 

Mama
Guillermo del Toro féle iszonyatosan szépen rendezett és fényképezett horror. Egyedi hangulattal, ismert és jó színészekkel. Kicsit a Kör és társaira hajazó jumpscare-ekkel. A kiindulási pontban két kislány akik az erdő közepén éltek egy elhagyatott kis házban - hol máshol. Itt tengették vidám mindennapjaikat egy őrült és szörnyűséges szellem vigyázó tekintete mellett. Aztán őket megtalálják, örökbe fogadják és csodák csodájára még sem bolondulnak meg a véget nem érő boldogságban, helyette jön a rémüldözés és a sikoltozás. Nagyon jó film, rakjátok be valahova középre.

 

 

Sinister

Az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése. Kegyetlen, felkavaróan brutális és rohadt ijesztő. Ethan Hawke garancia a remek színészi játékra, aki egy írót alakít aki tisztázatlan bűnesetek után oknyomoz és ebből merít ihletet a műveihez. Talán kicsit sokat vállal a fára felakasztott család esete kapcsán, főleg mikor a bűntény helyszínéül szolgáló házba kötözik és megtalálja - vagy inkább őt találja meg - egy rejtélyes doboz, tele hátborzongató nyolc milliméteres felvételekkel.
Szerintem ez az a film, amit akkor is érdemes megnézni a későbbiekben, ha az esti horror-maraton helyett, orrvérzésig tartó krumplinyomda banzájt terveztek szombatra. 

 

 

The Cabin in the Woods
Klasszikus tini-horror elemekből építkezik, kellően érdekes csavarással. Jóval izgalmasabb mint aminek elsőre tűnik. A készítők mertek gondolkodni a forgatókönyv megírásánál aminek köszönhetően sokan elvigyorodnak majd a film közben, ugyanis elég egyedi alapötlettel operál a film, amit talán a végére kicsit túljárat, de például nekem tetszett a befejezés is. A történetről nem mondanék sokat, modellfiúk és szexilányok elmennek bulikázni az erdő közepére egy lerohadt faházba - őrület mi? - és legalább három karton sör erejéig jól is érzik magukat, aztán egyszer csak megindul az invázió. Válogatott horror-klisék próbálják felaprítani őket és az egész éjszaka egyik percről a másikra átmegy egy brutális valóságshowba. A poénok jól működnek, a film közben könnyen összeroppantható üvegpoharat senki ne tartson a kezében, mert amikor para van, akkor inkább jobb kapaszkodni. Kezdésnek ezt a filmet ajánlanám, mert nem szaggatja darabokra a finom kis lelkét az embernek, inkább borzongatóan szórakoztat. Igazi amcsi horror film.

 

 

Evil Dead
Még egy klasszikus agyszaggató, szívmegállítós horror. A nagy klasszikus újragondolása, de ezzel most nem is foglalkoznék nézzük mit tud a 2013-as remake. Fiatalok kimennek egy faházba az erdő közepére - nem semmi, ki gondolta volna....megint - mert az egyik társuk kicsit rácsúszott a kábszira és arra a bölcs döntésre jutnak, hogy az a legjobb, ha mindenféle orvosi ellenőrzés nélkül és az elvonási tünetek gyógyszeres tompítása helyett, itt fognak három napig ki nevet a végént játszani és aztán majd minden szép lesz és jó. 
Hát lófaszt.
Természetesen nem a drog hiánya okozza majd a felfordulást hanem az erdő szelleme. Ennél a filmnél nem kell különösebben kimagasló színészi vagy rendezői teljesítményt keresni. A történet sem fog senkit odaszögezni a képernyőhöz - bár Halloween miatt stílszerű lenne. Itt kérem borzalmas jelenetek várnak a nézőkre. Darabolás, szúrás, vágás, zsilettpengézés. Minden amit csak kívánhatok nektek szombat estére, a végén meg sikerül egy fokozattal még feljebb kapcsolni. Mindenképpen étkezés után egy órával kezdjetek csak neki, de alvás előtt jóval, mert a film megnézése után úgysem fogtok tudni csicsmorogni még egy ideig. 

 

Insidious
Hasonló a Conjuringhez, mínusz színészi teljesítmény. Megszállt kisgyerek, aggódó család, irritáló kamu-szellemvadászos comic relief karakterek, de állj: A film, a történet és a megvalósítás miatt mégis igen szórakoztató, nem véletlenül lett nagy siker a mozikban. A szokásos démonűzős kliséhalmaz mellé kifejezetten üdítő háttérsztorit generáltak, ami leginkább a szellemvilágot járja körbe, komolyan azért nem vehető formában. Félni lehet rendesen, a vége fele kifejezetten izgalmas és egyedi. A poénosnak szánt karaktereknek semmi keresnivalójuk a történetben, de szerencsére nem rontanak sokat az összképen. Lezárásnak, vagy bemelegítésnek tudnám javasolni.

 

The Babadook
A Babadook a plusz egy, mégpedig azért mert nem javaslom a listába. Egyszerűen azért, mert annyira egyedi a megvalósítás és a dizájn, hogy érdemes tiszta fejjel ráhangolódni a filmre és a megtekintés után hagyni leülepedni. Ha betegebb lennék alapjáraton, azt mondanám, hogy ez egy szép film. Nem feltétlenül filmművészeti értelemben, hanem a darabban megjelenő "kézműves" rém miatt.
Elátkozott mesekönyv, "anyu szörny van a szekrényemben, lófaszt kisfiam, pedig dehogynem" típusú történet. Nagyon kellemes, hidegrázós darab, kicsit béna befejezéssel. Nézzétek meg jövő szombaton.

 

 



Szólj hozzá

film horror halloween jump scare